Dolar 32,3712
Euro 34,9854
Altın 2.326,10
BİST 9.065,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Sahurda ne yemeli?

Sahurda ne yemeli?
2 Mayıs 2019 10:28
1.024
A+
A-

Artık Ramazan ayına sayılı günler kaldı, kimimiz ”doktor yasakladı” diyecek, kimimiz ”abi kaç saat sürüyor oruca dayanamıyorum ben” diyecek, kimimiz çaktırmadan yiyecek (Allah görecek) kimimiz de sessizce orucunu tutacak.. İşte biz bu yazımızda sessizce orucunu tutanlar için sahurda ne yenir sorusunu cevaplamaya çalışacağız.

Oruç tutarken oluşan baş ağrısı

Öncelikle hepimizin karşılaştığı sorunlardan biri olan ”oruçluyken başımızın ağrıması” açlıktan veya tükettiğimiz diğer zararlı alışkanlıklardan kaynaklanmıyor tamamen susuzluktan kaynaklanıyor, tabi siz susuzluktan olmadığını düşünüyorsanız bir doktora başvurmanızı öneririz.

Sahurda kesinlikle kahvaltı yapın

Sahurda yediklerinizin ağır yiyecekler olmaması gerekiyor, Uzmanlar sahuru erken kahvaltı gibi düşünerek gün boyunca tok tutacak, kan şekerinizin düzenli seyretmesini sağlayacak protein içeriği yüksek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlanmanız tavsiyesinde bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, sahurun kahvaltı öğünü gibi düşünülüp kahvaltıda yenilen tarzda yiyeceklerin tercih edilmesini ve bol miktarda sıvı tüketilmesini öneriyor.

Sahurda hangi yiyecekler tok tutar

  1. Yumurta: “Sahurda ne yenir?” diye düşünenlere verilen cevaplarda, sahur yemeklerinde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri yumurta. Hem bolca protein içiyor olması hem de uzun süre tok tutması onu sofranın yıldız isimlerinden biri haline getiriyor. Aynı zamanda tüketilebilecek en ekonomik, en lezzetli seçeneklerden biri olması da yanımıza kar kalıyor.
  2. Süt: Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerli tabii.
  3. Yoğurt: Vücudun tüm gün ihtiyaç duyduklarını karşılamak adına sahurda mineral bakımından oldukça zengin, vücudun sıvı ihtiyacını da karşılamayı bilen yoğurdu bol bol tüketmek gerekiyor.
  4. Yeşil Salata: Yumurtamızı pişirdik, yoğurdumuzu tasa boca ettik, sütümüzü bardağa koyduk. Sıra geldi sofraya biraz renk, biraz daha lezzet katmaya. İşte tam da bu noktada devreye yemyeşil salata tarifleri giriyor, o salatanın içinde doğrayacağınız bolca salatalık ile susuzluk hissinin önüne geçmeyi garantilerken diğer kullanacağınız yeşillikler de ihtiyacınız olacak vitamin ve mineralleri karşılamış oluyorsunuz.

Not: Hz. Peygamber, (SAV) bir Ramazan gününü mutlaka sahur yaparak başlatırdı. Sahur yapmanın faziletine ve bereketine dair Hz. Peygamber bir hadisinde “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitap’ın (Yahudi ve Hristiyanlar) orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir” buyurarak sahuru, Müslümanlar için ayırt edici bir özellik olarak vurguluyor. Hz. Peygamber’in sahur yemeğinde zaman zaman misafir bulundurduğunu da çeşitli hadislerden öğreniyoruz. Hz. Peygamber’in sahurla ilgili önemli bir uygulaması da sahur yemeğini geciktirmesi ve bunu tavsiye etmesidir.

 

YORUMLAR

  1. Ahmet dedi ki:

    Allah tüm oruç tutanlara yardım etsin bildiğim tanıdığım çok zorlanan insanlar var yüksek tansiyon hastası ama bu sıcaklarda oruç tutuyor yine tanıdığım yok oram ağrıyor yok buram ağrıyor diyip oruç tutmayan insanlarda var yazık.