Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Siirt kadını ekonomimize can veriyor

Siirt kadını ekonomimize can veriyor
3 Ocak 2019 08:12
395
A+
A-

Siirt’te, 9 bin ailenin geçimini sağladığı fıstığın işlenerek tüketiciye sunulması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve AB’nin iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, 10 milyon euro yatırımla Siirt Fıstık İşleme Tesisi kuruldu.

20 milyona ulaşan ağaçtan elde edilen yaklaşık 60 bin ton rekolte ile il ekonomisine yılda ortalama 750 milyon lira katkı sağlayan fıstığın işlenerek piyasaya sürülecek olması üreticiye de umut verdi.

Organize Sanayi Bölgesi’nde 35 bin metrekare alanda faaliyete geçen tesiste, 17’si kadın 26 kişi de istihdama kavuştu.

Üreticiler tarafından tesise getirilen fıstıklar, kadınlar tarafından işlenip, paketlendikten sonra piyasaya sürülecek.

“Siirt fıstığı hak ettiği değere kadın eliyle kavuşuyor”

Tesis sorumlusu Erol Avcı, Siirt fıstığının kent ve ülkenin ekonomisine önemli katkı sağladığını söyledi.

Kentte üretilen fıstığın işlenmesinin önemine değinen Avcı, “Kalitenin artmasında önemli bir rol oynayan tesisimizde yaş fıstık, işlenmesinden ambalajına kadar her türlü işleme tabi tutulmaktadır” dedi.

Avcı, tesiste 26 çalışandan 17’sinin kadın olduğunu, fıstıkların özellikle son kontrolde kadın elinden geçmesini tercih ettiklerini vurguladı.

Amaçlarının ürüne katma değer sağlamak olduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

“Siirt fıstığına yönelik talep çok. 2019 yılı Siirt fıstığı için mükemmel bir yıl olacak. Üreticilerimiz kazanacak, Siirt kazanacak, Türkiye kazanacak. Önümüzdeki birkaç yılda fıstığın getirisinin 1 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz.”

Hijyenik ortamlarda üretiliyor

Tesisin hijyen ve sanitasyon sorumlusu Özlem Akboğa, fıstığın tesiste hijyenik bir ortamda kadın eliyle işlendiğini söyledi.

Tesis çalışanlarından Emine Erzen, Siirt fıstığının gerçek lezzetini tüketiciyle buluşturmaya gayret ettiklerini belirtti.

Erzen, tesiste çalışarak aile bütçesine katkı sağladığını aynı zamanda il ve ülke ekonomisi için son derece önemli olan Siirt fıstığının son aşamasında görev almanın mutluluğunu yaşadığından bahsetti.

Cemile Sezer de, kadınlar olarak temiz bir ortamda fıstığın en kaliteli şekilde piyasaya sürülmesi için gayret ettiklerini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.