Dolar 32,5064
Euro 34,5611
Altın 2.501,94
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Trump Türkiye için bakın ne söyledi! Hala çelme takma derdinde

Trump Türkiye için bakın ne söyledi! Hala çelme takma derdinde
5 Mart 2019 13:55
425
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump Kongre’ye bir mektup göndererek Türkiye’yi ‘Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ adı verilen ve gelişmekte olan ülkelere bazı ürünlerde gümrük muafiyeti sağlayan programdan çıkarma niyeti olduğunu belirtti.

VOA Türkiye’de yer alan habere göre, Trump Kongre’ye gönderdiği mektupta “Türkiye’nin GTS’den yararlanan gelişmekte olan ülkeler listesinde yer almaması gerektiğine karar verdiğim için bu adımı atıyorum” ifadesini kullandı.

Kararın gerekçesi yoksulluk oranındaki düşüş ve ihracattaki çeşitlenme

Kararın gerekçesi yoksulluk oranındaki düşüş ve ihracattaki çeşitlenme

Trump, GTS programından faydalanan ülkeler listesine alındığından bu yana geçen 45 yılda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü ve çeşitlendiğini ifade etti.Türkiye’de kişi başına düşen milli gelirde yaşanan artış, yoksulluk oranlarındaki düşüş ve hem ticaret ortaklarında hem de sektörel anlamda ihracattaki çeşitlenmeyi bu kararına gerekçe olarak gösteren Donald Trump, mektubun son bölümünde “Amerika Türkiye ile adil ve karşılıklı ticarete bağlı kalmaya devam etmektedir” ifadesini kullandı.

Hindistan da programdan çıkartılması gündemde olan ülkeler arasında

Hindistan da programdan çıkartılması gündemde olan ülkeler arasında

Başkan Trump Hindistan’ı da söz konusu programdan çıkarma niyetini Kongre’ye mektupla bildirdi.Trump kararına gerekçe olaraksa Hindistan’ın kendi pazarlarına eşit düzeyde erişim imkanı sağlayacağına ilişkin ABD’ye teminat verememesini gösterdi.

Türkiye bu programa 1975’te dahil olmuştu

Türkiye bu programa 1975'te dahil olmuştu

Türkiye ABD’nin 1974 yılında devreye soktuğu Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programına 1975 yılında dahil oldu. Söz konusu program aralarında Türkiye’nin de olduğu bazı gelişmekte olan ülkelere ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor.

ABD Ticaret Temsilciliği: ”Türkiye yeterli düzeyde kalkındı”

ABD Ticaret Temsilciliği: ''Türkiye yeterli düzeyde kalkındı''
ABD Ticaret Temsilciliği’nden de konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Türkiye’nin ekonomik olarak yeterli düzeyde kalkındığı ve ABD pazarına ayrıcalıklı erişimden yararlanmaması gerektiği bulgusu sonrası bu kararın alındığı belirtildi. Açıklamada bu değişikliklerin Kongre’ye ve her iki ülkenin hükümetlerine yapılacak bildirimlerin üzerinden en az 60 gün geçtikten sonra yürürlüğe gireceği ifade edildi.

Türkiye’den ithâlatın %17’si GSP kapsamında

Türkiye'den ithâlatın %17'si GSP kapsamında

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, GSP programı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120’den fazla gelişmekte ülke olan toplam 3 bin 500 ürünle Amerikan pazarına gümrüksüz giriyor.ABD, 2017 yılında GSP kapsamında Türkiye’den 1,66 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. Bu ABD’nin Türkiye’den yaptığı tüm ithalatın %17’sine tekabül ediyor

Brunson gerginliği sırasında gözden geçirme kararı alınmıştı

Brunson gerginliği sırasında gözden geçirme kararı alınmıştı
Ticaret Temsilciliği, Türkiye ve Amerika arasında yaşanan rahip Andrew Brunson krizi sırasında bazı Türk ürünlerine Amerikan pazarına gümrüksüz erişim imkanı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ne katılımını gözden geçirme kararı almıştı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.