Dolar 32,5241
Euro 34,8052
Altın 2.423,36
BİST 9.735,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Tüketici Derneğine Sorduk ”Kredi Kartı Sonunuz Olmasın” dediler.

Tüketici Derneğine Sorduk ”Kredi Kartı Sonunuz Olmasın” dediler.
31 Ekim 2019 16:11
487
A+
A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK geçtiğimiz günlerde aldığı karar ile  kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda taksitlendirme süresinin 4 aydan 8 aya çıkardı.

Kuyumculuk sektörü bu kararı sevinçle karşıladı. Peki tüketiciler bu karardan memnun mu? Yeni Havadis olarak soruyu Bilinçli Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Ömer Keser’e yönelttik.

Karar sizce tüketiciler adına olumlu mu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda taksitlendirme süresinin 4 aydan 8 aya çıkardı. BDDK söz konusu bu kararını tüketiciler lehine tekrar gözden geçirmelidir diye düşünüyorum.

Kredi kartı kullanımının olumlu yanları yok mu?

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre Türkiye’de; 67.9 milyon kredi kartı bulunmakta. Kredi kartı sahibi olan banka müşterisi ise 26 milyon civarında. Buna göre kişi başına düşen kart sayısı ise 2’nin üzerindedir. Kredi kartı kullanımının kayıt dışı ile mücadele açısından olumlu yanları inkâr edilemez. Gündelik yaşamı kolaylaştırdığı da bir gerçek. Fakat kullanımdaki bilinç eksikliği ve bankaların haksız uygulamaları tüketiciler adına zaman zaman telafisi olmayan mağduriyetlerin yaşanmasına da neden olabilmekte. Borcunu ödeyemediği için temerrüde düşen ve sonrasında haciz ile karşı karşıya kalan tüketicilerin yaşamış olduğu olumsuzluklar vicdanlarımızı yaralıyor.

Tüketiciyi bir tehlike mi bekliyor?

Bakınız, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2002 – 2018 dönemini kapsayan 17 yılda 50 bin 378 kişi yaşamına son vermiş. Bu rakamlara göre Türkiye’de günde ortalama 8 kişinin intihar ettiği gerçeği ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu intiharların başlıca sebeplerinden biri olarak ekonomik sıkıntılar ve bunalımlar gösterilmekte.  Yine TÜİK verilerine göre Türkiye’de evin ekonomik olarak geçimini sağlayamadığı için boşanan çiftlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla.

Doğrusu Bilinçli Tüketiciler Derneği olarak; BDDK tarafından kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek harcamalarda taksitlendirme süresinin 4 aydan 8 aya çıkarılması kararının bu veriler ışığında tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bir başka korkumuz ise bu kararın yüksek faiz oranları nedeniyle temerrüde düşme tehlikesi yaşayan ve borçlarından kurtulmak isteyen tüketiciler için yeni bir çıkış yolu gibi görülmesi. Bu da mağduriyetlerin daha çok derinleşmesine neden olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.