Dolar 32,3860
Euro 34,6043
Altın 2.385,71
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C

35 Milyon Bozkurt işareti yapan Türk Taraftar! Ama Türkiye’de değil..

35 Milyon Bozkurt işareti yapan Türk Taraftar! Ama Türkiye’de değil..
28 Mart 2019 13:28
2.097
A+
A-

Dünyanın bir yerlerinde 35 Milyon Türk taraftarı bulunan bir takım var üstelik bu takım yine bir Türk takımı, fakat sandığınız gibi bizim 3 büyüklerden biri değil üstelik Türkiye’den hiç değil.

Ülkemizde spor alanında sürekli yapılan bir tartışma var; o da hangi takımın ne kadar taraftara sahip olduğu. Ama bu araştırmaları ve takımlar arası rekabeti sona erdirecek bir durum söz konusu. Sınırlarımızın ötesinde, İran’ın Güney Azerbaycan bölgesinde yer alan Tebriz şehrinin futbol takımı Tractor Sazi, 35 milyonluk taraftar topluluğu ile dünyanın en fazla Türk taraftarına sahip futbol takımı olarak öne çıkıyor. Gelin şimdi hep birlikte bu takımın neden bu kadar büyük bir önem taşıdığına bir göz atalım.

Ülkemizde taraftar sayısı tartışmaları hep 3 büyükler üzerinden yapılıyor.

Yapılan araştırmalarda, nüfus sayısını da göz önünde bulundurursak 3 büyük kulübümüzün, kulüp başına taraftarlarının en fazla 25 milyon olabileceği görülüyor.

Bu noktada Tractor Sazi tüm rakamları alt üst ediyor.

47 yıllık bir tarihi olan takım, gücünü Türk nüfusundan alıyor.

İran’ın Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Güney Azerbaycan bölgesindeki Tebriz şehrinin takımı olan Tractor Sazi’nin adı şehirde bulunan traktör fabrikasından geliyor. Takımın kuruluş tarihi ise 1970.

Tractor'ün bulunduğu konum Barcelona ile benzerlik gösteriyor.

Güney Azerbaycan bölgesi, İran’ın politik anlamda en karışık bölgesi. Burada yaşayan Türkler üzerinde İran İslam Cumhuriyeti tarafından kurulan bir baskı var ve bu baskılar her geçen gün daha da sertleşiyor. Azerbaycan Türkleri; dillerini konuşmakta, anadillerinde eğitim almakta kısıtlanıyor. Bu politik baskılar altında Türk halkının tek çıkış noktası olarak gördüğü Tractor, bir umut olarak her karşılaşmada yeşeriyor.

Tractor maçlarını İmam Yadigar Stadı'nda oynuyor.

Tractor iç saha maçlarının tümünü dolu tribünler önünde oynuyor. Resmi rakamlara göre 68 bin kapasitesi olan İmam Yadigar Stadı’nda resmi olmayan kaynaklara göre her maçta 80 bini aşkın taraftar bulunuyor. Bir başka detay olarak da her maçta stadın içinde olandan daha fazla taraftar dışarıda kalıyor.

Tractor’ün bulunduğu konum Barcelona ile benzerlik gösteriyor.

Barcelona kulübü bilindiği üzere Katalonya bölgesinin milli duygularının vücut bulduğu bir olgu olarak kabul ediliyor. Tractor takımının da Güney Azerbaycan Türkleri için aynı aynı anlama geldiği söyleniyor.

Bu anlamda benzer pankartları Tractor tribünlerinde görmek bir sürpriz değil.

Bu anlamda benzer pankartları Tractor tribünlerinde görmek bir sürpriz değil.

Tractor taraftarları her maçta benzer pankartlar ile Güney Azerbaycan’ın özgürlüğü için çağrıda bulunuyor.

Taraftarlar sıkça Türkiye’ye de gönderme yapıyor.

Taraftarlar sıkça Türkiye'ye de gönderme yapıyor.

Görselde de gördüğünüz gibi Tractor maçlarında taraftarlar “Ne Mutlu Türküm Diyene” pankartlarını da eksik etmiyorlar.

Tractor’ün armasında da ay-yıldız göndermesi var.

Tractor'ün armasında da ay-yıldız göndermesi var.

Takımın logosunda bulunan traktör figüründe ay-yıldız benzeri bir bölüm yer alıyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.