Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Kira Beyannamesi Nasıl Yapılır?

Kira Beyannamesi Nasıl Yapılır?
1 Mart 2024 14:47
94
A+
A-

Kira Beyannamesi Verme Süreci Başladı: İşte Merak Edilen Soruların Cevapları

Kira geliri elde eden mülk sahipleri için her yıl olduğu gibi bu yıl da kira beyannamesi verme süreci başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında kira beyannamesi verme dönemini belirledi. Ancak bu yıl, “kira bildirim formu” uygulamasıyla birlikte kiracılar da sürece dahil edildi.

Bu süreçte sıkça sorulan soruların yanıtlarını sizler için derledik:

  1. Kimlerin Kira Beyannamesi Doldurma Zorunluluğu Bulunuyor?
    • Konuttan yıllık 21.000 TL, iş yerinden ise 150.000 TL’nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemekle yükümlüdür.
  2. Kira Beyannamesi Ne Zaman Verilebilir?
    • Beyannameler, 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında (31 Mart hafta sonuna denk geldiği için) verilebilir.
  3. Kira Beyannamesi Nasıl Doldurulur?
    • Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden “hazır beyanname sistemi”ni doldurabilirler. Ayrıca Dijital Vergi Dairesi’nden de hazır beyannameye ulaşabilirler.
  4. Konut Kira Gelirlerinde İstisna Bedeli Ne Kadar?
    • 2023 yılında yıllık 21.000 TL ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi ödemek zorunda değildir. 2024 yılı için gelir vergisi istisnası ise 33.000 TL olarak belirlenmiştir.
  5. İstisnadan Kimler Yararlanamaz?
    • Ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, yıllık 21.000 TL’nin üzerinde konut kira geliri elde edenler, belirlenen sınırı aşan diğer kazanç ve iratları olanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan yararlanamazlar.
  6. Gurbetçilerin Türkiye’deki Kiralık Mülkleri İçin Beyanname Verme Zorunluluğu Var mı?
    • Yurt dışında yaşayan vatandaşlar, Türkiye’deki kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendirilirler.
  7. Birden Fazla Kişinin Ortak Kullandığı Meskene Beyanname Nasıl Verilir?
    • Her kişi, kendi payına düşen kira gelirini beyan etmelidir.
  8. Beyanname Verilmemesi veya Eksik Beyan Edilmesi Durumunda Cezai İşlem Uygulanır mı?
    • Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilir. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası uygulanır.
  9. Kira Beyanıyla Tahakkuk Edilen Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?
    • Vergiler, Dijital Vergi Dairesi’nden veya mobil uygulamadan anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilir.
  10. Ödemeler Taksitlendirilebilir mi?
    • Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisi ile 1 Nisan’a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz’a kadar ödenebilir.

Kira beyannamesi süreciyle ilgili daha fazla bilgi almak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.