Dolar 32,4513
Euro 34,7535
Altın 2.443,48
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Geri sayım başladı, ilk kez bir ”Kara Delik” fotoğraflanacak

Geri sayım başladı, ilk kez bir ”Kara Delik” fotoğraflanacak
10 Nisan 2019 13:35
529
A+
A-

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın, Event Horizon Telescope (Olay Ufku Teleskopu) ile çektiği kara delik fotoğrafını bugün Türkiye saati ile 16.00’da yayınlaması bekleniyor.

ABD Ulusal Bilim Vakfı, 2012 yılında bir kara deliğin çevresini doğrudan gözlemlemek için uluslararası bir ortaklıkla kurulan “Event Horizon Telescope” (Olay Ufku Teleskopu) projesinden elde ettiği çığır açacak gelişmeyi bugün açıklayacak.

Brüksel, Santiago, Şangay, Taipei ve Tokyo’da eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek basın toplantısı, canlı yayınlanacak.

Kara deliklerin gizemi çözülüyor mu?

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, kitaplara, filmlere, dizilere konu olan ve zaman yolculuğu başta olmak üzere, hakkında çok sayıda teori bulunan kara deliklerin fotoğrafı ilk kez yayınlanacak.

Kara deliklerin fotoğraflayan teleskopun adı ise Event Horizon.

Event Horizon, Şili, Meksika, İspanya, Güney Kutbu, Hawai’nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemevine kurulan dev radyo teleskoplarıyla oluşturdu.

Bilim insanları bu gözlem ağı ile uzayı iki yıl boyunca görüntüledi.

Kara delik nedir ve varlığı nasıl biliniyor?

NASA’ya göre kara delikler, kütleçekimsel bir alan yaratarak ışık da dahil olmak üzere etrafındaki her şeyi içine alan, belirli bir şekle sahip olmayan gök cisimleri olarak tanımlanıyor.

Kara deliklerin varlığı günümüz astronomları arasında evrensel olarak kabul görüyor, ancak hala onlar hakkında bilmediğimiz bir sürü şey var.

Kara delikler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere, elektromanyetik spektrumun hiçbir yerinden ışık yaymıyor. Bu nedenle de görüntülenmeleri çok zor.

Bilim insanları kara deliklerin varlığını çevresindeki gök cisimlerinin faaliyetlerini gözlemleyerek biliyor. Bir kara deliğin yerçekimi, gazı ve tozu içine çekerken cisimler aşırı bir sıcaklığa ulaşıyor. X-ışınları ve diğer yüksek enerjili radyasyonlar yayıyor.

Görüntü hangi gizemleri çözecek?

Çekilen görüntüler ile ilk kez karadeliklerin olay ufkunun yakınındaki maddeye neler yaptığı keşfedilebilecek.

Event Horizon Teleskobu’nun Proje Bilimcisi Astrofizikçisi Dimitrios Psaltis’e göre bu projenin sonuçları, Albert Einstein’ın genel görelilik teorisine bilimsel bir temel oluşturuyor.

1915’te ortaya konan bu teori, yerçekimi kanunlarının diğer doğal güçlerle ilişkilerini açıklamak için tasarlandı.

Duyuruyu yapan Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezindeki Event Horizon Teleskopu Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman, “Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek vizyoner bir proje. Bu projede uluslararası çapta 200 ortaklığa sahibiz.” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Event Horizon, NASA, Science News, TRT Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.