Dolar 32,5047
Euro 34,9280
Altın 2.437,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Topraklarından tarih fışkıran Türkiye… Patara’da 1800 Yıllık heykel bulundu

Topraklarından tarih fışkıran Türkiye… Patara’da 1800 Yıllık heykel bulundu
23 Mayıs 2020 15:29
837
A+
A-

Antalya’nın dünyaca ünlü Patara Antik Kenti’nde kazı çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Çalışmalar sırasında bulunan 1900 yıllık kadın heykeli ise heyecan yarattı.

Patara’daki kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibince 1988’de başlatıldı, 1999’dan bu yana da Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında sürdürülüyor. Patara Antik Kenti’ndeki çalışmalarda yeni buluntular ise heyecan yaratıyor.

“Çok tanınmış bir heykel tipi”

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, 14 Mayıs’ta sahne binası kazılarında yeni bir heykel bulduklarını açıkladı.

Ortaya çıkan heykelin, son derece iyi durumda olduğunu ve kaliteli mermerden yapıldığını belirten Işık, heykelin mevcut yüksekliğinin 1.57 metre olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Işık, Roma dönemine ait başı bulunmayan heykelin, başıyla birlikte düşünüldüğünde gerçek bir kadın boyu yüksekliğinde tasarlandığını anlattı. Işık, heykelin, arkeolojide ‘Küçük Herkulaneumlu’ olarak bilinen çok tanınmış bir heykel tipine ait olduğunu vurguladı.

“Likya arkeolojisi için çok kıymetli”

Prof. Dr. Işık, Patara Tiyatrosu’nun sahne binasının inşasına, o dönemde kentin önde gelen vatandaşlarından olan Quintus Vilius Titianus’un başladığını ve ölümünden sonra da kızı Vilia Prokla’nın tamamladığını söyledi. Ayrıca, sahne binasına çok sayıda heykel yaptırdığını ve yerleştirdiğini anlattı.

Işık, heykelin başının bir imparator eşini, Vilia Prokla’nın kendisini veya aile fertlerinden birini tasvir ettiğini düşündüklerini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.